
חתול הוא חיה עם שורשים מיתולוגיים עוד מימי מצרים העתיקה. שם הוא נחשב לחיה קדושה בעלת תכונות מיסטיות. מאז, ואף מתקופות קדומות יותר, הופיעו אימרות על חתולים שאנו מכירים גם כיום כמו: "לחתול יש תשע נשמות", "חתול תמיד נופל על הרגליים", ועוד.
גם אם זה אכן נכון וישנה תחושה שחתולים תמיד מסתדרים, חשוב לטפל בהם כמו שצריך.
כאשר מדובר על טיפול בחתול, הטיפולים המומלצים הם:
- ● חיסון מרובע הניתן כנגד 4 מחלות קשות מאוד:
- חתלתלת (Panleukopenia): וירוס מדבק וקטלני מאוד שעלול לגרום לחום, הקאות, שלשולים, אובדן תיאבון, ובמקרים מסוימים אף למוות. המחלה מועברת באמצעות מגע עם הפרשות גוף מכל סוג (שתן, קיא, צואה) אבל גם על ידי מגע עם איברים כמו ידיים, וחפצים כמו בגדים, צעצועים, מצעים וכד'.
- הרפס חתולי (Rhinotracheitis): נגיף זה גורם לזיהום בדרכי הנשימה העליונות עקב חום, התעטשויות, הפרשות בעיניים ובאף, דלקת הלחמית (דלקת בעפעפיים הפנימיים והריריות סביב העיניים), או דלקת בקרנית (קרטיטיס).
- נגיף קליצי (Calicivirus): נגיף מאוד מדבק. חתולים נגועים יסבלו מהתעטשויות, הפרשות עיניים ואף, דלקת הלחמית, עייפות, אובדן תיאבון, פצעים (כיבים) בחניכיים וברקמות רכות של חלל הפה. במקרים מסוימים, גורי חתולים עלולים לפתח דלקת ריאות. לעתים קרובות הנגיף נשאר בגוף החתול גם לאחר היעלמות התסמינים.
- קלמידיה (Chlamydophila: מחלה שנגרמת על ידי חיידק ולא על ידי נגיף, ופוגעת בעיקר בגורים. היא באה לידי ביטוי בדלקות עיניים או דלקות בדרכי הנשימה. מחלה זו יכולה לעבור לבני אדם.
- חיסון נגד כלבת (Rabies): מחלה קטלנית וחשוכת מרפא זו פוגעת בכל היונקים, כולל בני אדם. החיסון מומלץ לחתולים על מנת למנוע סבל נורא ואף מוות, אך הוא אינו מחוייב על פי חוק כמו במקרה של כלבים.
- טיפול מונע לתולעי מעיים – טיפול שניתן בתדירות של פעם בחצי שנה במידה והחתול נחשף לתולעים ו\או לפרעושים.
- עיקור חתולה – ישנם יתרונות רבים לניתוח שכזה. מחקרים מצביעים על כך שחתולה מעוקרת בריאה יותר, וחיה בממוצע 5-8 שנים יותר מחתולה לא מעוקרת. הניתוח מונע התפתחות של דלקות ברחם, וכן מפחית את הסיכויים לסרטן העטינים.
- טיפולי שיניים – בריאות שיניים אצל חתולים, כמו גם אצל כלבים, היא נושא חשוב. שיניים בריאות וחניכיים בריאים עוזרים לשמור על בריאותם הכללית של בעלי החיים. מחקרים הראו כי 80% מחיות הבית סובלות מבעיות שיניים וחניכיים. כחלק מהטיפול שלכם בחתול, כדאי לשים לב לסימפטומים מקדימים כמו ריח רע מהפה או ירידה במשקל, ולהתייעץ עם וטרינר בתל אביב אם באיזור מגוריכם במקרה הצורך. מומלץ גם לא לתת לחיות המחמד שלכם לאכול "שטויות" ולספק להם במקומן צעצועים שעוזרים להפחית היווצרות אבנית בשן, או למרוח להם ג'ל למניעת עששת.
- מזון איכותי ובמידה – חשוב לוודא שהמזון מכיל את המרכיבים התזונתיים שדרושים לחתול. כדאי לשקול להציע לו מזון יבש ולא מזון משימורים, או שילוב ביניהם. השתדלו לא לשתף את החתול בשאריות המזון של בני המשפחה.